De geheimen van een tophaarstylist voor lang haar

We stelden de Londense kapper James Galvin uw meest brandende vragen over haar laten groeien.

Q: Waarom is het moeilijker om mijn haar gezond te houden naarmate ik het langer laat groeien?

A: Als u uw haar niet voldoende verzorgt wanneer u het laat groeien, dan worden de punten zwak en dun, splijten ze, en breekt het haar makkelijker. Jammer genoeg betekent dit dat u op een bepaald moment er flink de schaar in zult moeten zetten om uw haar opnieuw voller te maken. Daarom is het belangrijk uw haar sterk en gehydrateerd te houden met geavanceerde verzorgingen voor thuis en in de salon, zodat agressief bijknippen minder nodig wordt. Lang haar is zinloos tenzij het gezond is en sterke punten heeft. Gezonde, volle punten zorgen voor meer natuurlijke beweging in het haar, zodat het er voller uitziet en vaak ook meer glanst.

Résistance Extentioniste voor lang haar | Kérastase
Résistance Extentioniste voor lang haar | Kérastase

Q: Hoe vaak moet ik mijn haar knippen als ik het wil laten groeien?

A: Ik raad een regelmatige knipbeurt om de twee maanden aan. Meestal zeg ik dat u uw haar twee maanden moet laten groeien, en dan datgene wat in één maand tijd gegroeid is, er laten afknippen. U kunt het beter traag maar gestaag doen, dan snel en slecht.

Q: Heeft lang haar speciale verzorging nodig?

A: Absoluut. Lang haar heeft veel liefde en aandacht nodig zodat het gezond en sterk blijft. Daarmee bedoel ik dat u uw haar niet te veel mag kleuren en het moet beschermen tegen de hitte van styling tools. Het is belangrijk dat u het regelmatig behandelt en altijd de juiste shampoo en conditioner gebruikt voor lang haar. Ik zou ook aanraden een olie te gebruiken om de punten te hydrateren, want die drogen het makkelijkst uit.

Q: Is lang haar op een bepaalde leeftijd niet langer gepast?

A: Nee, helemaal niet. Ik heb door de jaren heen heel wat vrouwen al ettelijke keren gezegd dat ze hun haar niet moeten afknippen gewoon omdat ze op een bepaalde leeftijd gekomen zijn. Zolang het haar gezond en levendig van kleur is, is er geen reden om het af te knippen. Vroeger bestond het idee dat iedereen vanaf een bepaalde leeftijd hetzelfde korte kapsel moest hebben, maar dat is niet meer zo. Niemand mag meer over dezelfde kam geschoren worden.

Het is waar dat je haar vanaf een bepaalde leeftijd dunner kan worden, maar nogmaals, het gaat erom dat u uw haar verzorgt en het kapsel kiest dat het beste bij uw haar past.

James Galvin

Résistance Extentioniste voor lang haar | Kérastase

Q: Moet mijn haar een bepaalde textuur hebben als ik het lang wil?

A: Als uw haar gezond is en u weet hoe u het moet behandelen, dan is lang haar iets voor iedereen. Sommigen hebben een gladmakende behandeling nodig om het haar te kalmeren, zodat het elke dag makkelijk in model te brengen is, terwijl dik en onhandelbaar haar meer verzorging en voeding nodig heeft.

Q: Hoe weet ik wat de juiste lengte is als ik mijn haar wil laten groeien?

A: Zodra uw haar er dun of beschadigd begint uit te zien bij de punten, weet u dat uw haar te lang is. Haar wordt van nature dunner naarmate het groeit. Neem daarbij nog de beschadiging en stress waarmee uw haar te kampen krijgt, en zo kan het er echt onfraai en ongezond beginnen uit te zien. Bij dunne of beschadigde punten moet u het even laten bijknippen. Zo zal u er later geen groot stuk hoeven af te knippen om het gezond te houden terwijl u het laat groeien.

Résistance Extentioniste voor lang haar | Kérastase
Résistance Extentioniste voor lang haar | Kérastase

Q: Hoe snel gaat mijn haar precies groeien?

A: Voor sommige mensen groeit het haar sneller dan bij anderen, dit kan komen door lifestyle, dieet en genen. Daar hangt het helemaal vanaf. Echter, gemiddeld groeit haar ongeveer 1,5 cm per maand.

Iedereen kan lang haar krijgen (op voorwaarde dat het in goede conditie is).

James Galvin

Q: Hoe bepaal ik wat voor mij de beste haarlengte is?

A: Lang haar is iets voor iedereen (zolang het gezond is), maar het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw kapsel uw gezicht flatteert, en dit hangt af van de vorm van uw gezicht. Als u bijvoorbeeld een ovaalvormig of langwerpig gezicht hebt, dan is het best om lengte vooraan te vermijden. Laagjes kunnen dan rond het gezicht geknipt worden voor een meer flatterende look.

Q: Splijt lang haar makkelijker bij de punten? Hoe kan ik dit voorkomen?

A: Ja, aangezien het haar van nature droger en minder gehydrateerd is bij de punten, waardoor het makkelijker splijt of breekt. Het haar is bij de punten natuurlijk het oudst, en daardoor bijna altijd droger en beschadigd. U kunt de punten wat helpen door een olie of een behandeling voor gespleten punten te gebruiken om ze te hydrateren, en door regelmatig conditioner aan te brengen om ze te voeden. Let ook altijd op wanneer u uw haar föhnt of warme styling tools gebruikt.

Résistance Extentioniste voor lang haar | Kérastase